Ako prebieha fotenie novorodencov

Veľa krát sa zaujímate o to, ako prebieha fotenie novorodencov. A tak som si povedala, že vám v tomto článku napíšem, ako sa fotia bábätká a troška vám priblížim môj pracovný deň. Na začiatku tomu všetkému predchádza zaslanie inštrukcií, ako sa na novorodenecké fotenie nachystať. Tento email posielam, keď si dohodneme fixný termín fotenia. Zároveň sa vždy informujem o tom, aké farby máte radi a v akých odtieňoch bude celé fotenie bábätka prebiehať. Zvyčajne chystám tri setupy. Pri newborn mini session jeden. Vy si poviete aké farby sú vášmu srdcu blízke a ja podľa svojho vkusu nachystám všetky doplnky. A tu začína tá kreatívna časť. Nie som veľmi rada, keď mi čerství rodičia posielaju maily s konkrétnymi fotkami, ktoré by chceli nafotiť. Jednak..každé dieťatko je iné a nie s každým sa dajú urobiť všetky polohy a po ďalšie, krásna fotka je veľa krát výsledkom konkrétneho momentu a uznajte sami…toto pri novorodenčekovi nejde naplánovať :-).

príprava na novorodenecké fotenie
priebeh novorodeneckého fotenie

Do ateliéru prichádzam o hodinku skôr. Svoju prácu beriem zodpovedne a preto potrebujem prípravu. Nachystám všetky vaše setupy, vyložím oprané veci z predchádzajúceho fotenia, vyvarím dudlíky, ktoré potrebujem, ak by ste náhodou zabudli tie vaše. Áno, ak máte spachtoša, že sa nenechá ničím rušiť, pri fotení vášho bábätka ho nebudem potrebovať. Skontrolujem ateliérové vybavenie. A keď doladím všetky čapičky k vrapom a podkladových látkam, vtedy prichádzate… setupy na fotkách som použila pri fotení malého Eliasa. Prvá fotka je nachystaný setup a toto už je Eliasko v priebehu fotenia 🙂 .

Vo veľa prípadoch začínam fotiť novorodencov na bean bagu, ale Eliaska som najskôr fotila v košíčku a musím povedať, že pri ňom bol tento postup dobrou voľbou na fotenie. Hneď krásne zaspinkal, tak sa fotil v košíčku a postupne sme prechádzali na organické fotenie na bean bagu (niečo ako sedací vak, ktorý je určený na fotenie novorodencov a napínajú sa cez neho podkladové látky. Je veľmi vhodný na polohovanie. No a toto sú Eliaskove fotky z prvého set-upu už po úprave.

novorodenecké fotenie
fotenie novorodencov

Odfotili sme fotky v košíčku a prišiel čas na bean bag. Keď sa fotí bábätko, vždy počítam s tým, že pri každej zmene set-upu sa začne preberať. Na to, aby som ho uspinkala naspäť mám rôzne triky. Prípadne je po ruke maminka a dieťatko sa môže nakojiť, či napapať. S plným bruškom sa vždy lepšie spinká. Ateliér je vyhrievaný, čiže keď sa bábatko pri fotení vyzlečie, je mu príjemne.

príprava na novorodenecké fotenie
priebeh novorodeneckého fotenia

Nachystaný je druhý set up a tak sa presúvame na bean bag. Je prekrytý jemnou kožušinkou. Eliaska som musela odbaliť a napolohovala som ho do bočnej polohy. Toto newborn fotenie zatiaľ prebieha úplne bez problémov. Eliasko spolupracuje, ani nevie 🙂 . Fotenie bábätiek je vždy troška iné, každé dieťa je troška iné. Jedno veľa spinká, iné sa musí viac uspávať, další novorodenec je pri fotení stále hore a zaspí len na pár minút. Cieľom je, z týchto momentov vyžažiť čo najviac a ja ako fotograf už viem kedy čo robiť, aby sme z fotenia bábätka dostali čo najviac.

novorodenecká fotografia
novorodenecké fotenie

Eliasko je na fotke už v želanej polohe a takto to vyzerá z “backstage” pohľadu. na bean bagu je kožušinka a ako môžete vidieť pod ňou je už napnutá biela látka, čo je pripravený posledný set-up. Veľmi rada fotím bábätka s malými plyšovými zvieratkami, ktoré mám ako rekvizity v ateliéri. Dodá to fotke ešte viac nežnosti. A tu už sú výsledné fotografie tohto roztomilého dieťatka. Tieto fotky už budú rodinke navždy pripomínať ich prvé dni a možno im aj stenu bude skrášľovať obraz.

Eliasko sa pred zmenou ďalšieho setupu najedol a strávil chvíľku pri rodičoch. Čo je pre dieťatko viac, ako plné bruško? 🙂 .  Počas fotenia jeho rodičia sedeli hneď pri priestore kde sa fotí a pri rozhovoroch nám celý čas fotnia veľmi rýchlo ubehol. Časť ateliéru kde sa fotia novorodenci je vlastne kuchyňa spojená s obyvačkou, čiže rodičia sedia v kuchyni a ja v obyvačke fotím a popritom nespustia z očí svoje bábätko a všetko vidia, pijú čaj, či kávu a pojedajú drobné občerstvenie, ktoré je u mňa vo fotoateliéri vždy nachystané.

Z kožušinky sme prešli na posledný set-up, kde sa pokračovali s fotením na bielej podkladovej látke. Celé novorodenecké fotenie prebehlo vo veľmi príjemnej atmosfére, čo je aj mojim cieľom. Je dôležité, aby sa ľudia u mňa cítili dobre.

organic newborn
organické novorodencké fotenie

A ako vidíte na fotke vpravo, príjemne sa cítil aj Eliasko. Eliasko je 12 dňový novorodenec a tým, že rodičia dodržali všetky inštrukcie a prišli na fotenie v odporúčanej dobe, všetko prebehlo podľa predstáv.

Fotenie sme zavŕšili ešte spoločnými rodinnými fotkami. Po nafotení sa môže dieťatko u mňa vo foto ateliéri ešte napapať, prebaliť a urobiť všetko potrebné k tomu, aby mohli spokojne odísť.

A potom už len rodina čaká na náhľady z novorodeneckého fotenia, ktoré posielam na e-mail najneskôr do troch dní od fotenia. Náhľadovú galériu posielam veľmi prehľadným a užívateľsky jednoduchým programom, v ktorom svoj výber fotiek len jednoducho označíte. No a od vášho výberu máte fotky za 2-4 týždne doma 🙂 . Budem sa tešiť, keď aj vás a vaše dieťatko privítam v mojom ateliéri na novorodeneckom fotení. 🙂 .. a tu je ešte pár fotiek z Eliaskovho newborn fotenia.