Newborn foto, alebo čo by ste mali vedieť.

Fotenie novorodenca je ťažká, no zato krásna disciplína . Keď chcete mať pamiatku na prvé dni vášho pokladu a rozhodnete sa dať ho nafotiť, treba sa na fotenie dobre pripraviť. Prvým dôležitým faktorom je, ako inak, výber fotografa. S čím súvisí aj fakt, že fotenie maličkého uzlíčka v jeho prvých dňoch aj nejakú tú chvíľu trvá. Čiže áno – dôležité je, aby sa vám páčila práca, vami zvoleného fotografa, ale netreba zabúdať na to, že dôležité sú aj vzájomné sympatie. Žiaden rodič nezverí svoje pár dňové bábätko do rúk len tak hocikomu. Čiže bod č. 1 je, dobre si vybrať a to tak, aby ste na fotenie šli s dobrým pocitom a nie nervózny, že ten Jano z Hornej Dolnej síce fotí pekne prírodu, trúfne si aj na mimčo, ale čo ak mu z tých nešikovných rúk predsa len spadne? Toto bol len príklad, samozrejme.. Cit pre pár dňové maličké stvorenie by fotografovi určite nemal chýbať. Ale pointu sme asi všetci pochopili. Dôvera v človeka, ktorému zverím túto úlohu a dám priestor a možnosť, aby polohoval, upokojoval a teda v neposlednom rade fotil moje bábätko, je dôležitá. Fotenie novorodenca, alebo teda newborn totiž trvá aj niekoľko hodín. Zväčša tak 3-4 hodinky.

novorodenecké fotenie
fotenie bábätiek

Tento dlhý čas má svoje opodstatnenie. Keďže miminká sú na tomto svete nové, veľa spinkajú, ale taktiež vedia dať najavo to, keď sa im nepáči v danej situácii. Preto je dôležité, aby mali bábätká počas fotenia zachovaný svoj kľud a cítili sa v ateliéri (alebo aj u nich doma) dobre. Čiže počas fotenia sa môžu dojčiť, či kŕmiť toľko, koľko potrebujú. Majú čas sa upokojiť, ak sa náhodou rozrušia a úplne najlepšie je, keď väčšinu času prespikajú. Čiže odporúčanie č.2. je – prísť fotiť bábätko najlepšie v rozmedzí od jeho šiesteho do štrnásteho dňa, v krajnom prípade sa hranica dvoch týždňov môže posunúť na trojtýždňovú, ale pamätajte, že čím staršie bábätko, tým menej spinká, tým je nepokojnejšie, nedá sa polohovať podľa potreby a tie prvé dva týždne majú svoje opodstatnenie. Bábätko je predsa v brušku zakrútené do polohy, ktorú tak často môžete vidieť na novorodeneckých fotkách, keď sú miminká obalené v rôznych kukličkách, či wrapoch.. je to pre nich ešte prirodzené. A čím dlhšie sú na svete, tým je to pre nich prirodzené menej. Čiže nebojte sa využiť na fotenie prvé dni. Sú z toho totiž tie najkrajšie zábery a bábätko si to fotenie určite pamätať nebude 🙂 . 

Každý sloh má svoj záver a ja vás nechcem odradiť od čítania a unudiť vás, preto túto tému ukončím – i keď by sa o nej dalo ešte veľa napísať. Na záver by som rada pripomenula ešte jednu dôležitú vec. Ak je spokojná mamička, je spokojné aj dieťatko. Už sa na vás teším, nezabudnite si objednať termín na fotenie hneď po narodení vášho pokladíka a spoločne to určite zvládneme.

fotenie babatiek bratislava

U mňa v ateliéri fotím detičky trvalými svetlami, mám ohrievač, čiže drobčekom zima nebude. Na polohovanie používam bean bag- čosi ako sedací vak, na ktorý sa dávajú rôzne podkladové látky a tiež mám množstvo wrapov, hračiek, vedierok a pozadí. Teším sa na pekné spoločné chvíle a ešte viac na výsledky našej spolupráce. Jáááj a ozaj. Aj keď sa náhodou nestretneme, želám vašim drobčekom veľa síl do života a najmä zdravíčka. Pozdravuje vás Lucia 🙂